
Wat moet je doen met je geld? Moet je je hard verdiende geld nou sparen of beleggen? Veel mensen twijfelen hierover. Geld is natuurlijk erg belangrijk en iedereen wil zijn kapitaal zo goed en veilig mogelijk opbouwen. Sommige mensen kiezen er voor om hun verdiende geld te sparen en andere kiezen ervoor om hun geld te beleggen. Maar wat is nou de beste keuze? Sparen of beleggen?
Wat is beter: sparen of beleggen?
Iedereen wil natuurlijk na zijn of haar werk genoeg geld hebben om rond te komen. Het is een stuk fijner als je later oud bent en geen geld problemen hebt. Misschien kan je door de juiste financiële keuzes te maken zelfs al eerder met pensioen.
Hoe mooi zou het zijn als je financieel onafhankelijk bent en je eindelijk tijd hebt voor dingen waar je echt gelukkig van wordt. Door is goed na te denken over de keuze: sparen of beleggen, kom je al in een goede richting terecht.
In dit artikel kom je meer te weten over het verschil tussen sparen en beleggen, wat beleggen precies inhoud en wat de voor- en nadelen zijn van sparen en beleggen.
Beleggen is toch alleen voor de elite?
Bij de vraag 'sparen of beleggen' wordt vaak gedacht dat beleggen alleen is voor oude mannen in pak die zwemmen in hun vermogen. Ook wordt er gedacht dat beleggen heel lastig is en dat het alleen voor de elite is. Tegenwoordig is beleggen daarentegen veel minder ingewikkeld en is het ook veel toegankelijker.
Je maakt al snel een account aan bij een online broker en je kan al vaak binnen een week beleggen. Populaire simpele online brokers in Nederland zijn: DEGIRO, Etoro, BUX en Lynx. Op deze platformen wordt beleggen simpel gemaakt. Je betaald hier dan ook relatief weinig transactiekosten.
Je hebt de mogelijkheid om te kiezen tussen verschillende aandelen zoals: losse aandelen, indexfondsen en ETF'S. Het ene aandeel is meer risicovol dan een ander. Hier kan je dus zelf voor kiezen. Mensen die weinig kennis hebben en er weinig tijd in willen stoppen kunnen het beste kiezen voor aandelen met een minder groot risico, zoals ETF'S.
Waarom beleggen in plaats van sparen?
Veel mensen hebben van thuis meegekregen dat je elke maand geld opzij moet zetten voor later. Met het geld wat je opzij zet wordt vervolgens niks gedaan. Ook krijg je op je spaarrekening een enorme lage rente. Deze rente is op dit moment historisch laag. Hierdoor wordt je geld over de jaren heen eigenlijk steeds minder waard.
Hoe zit dat precies?
Ooit gehoord van het woord inflatie? Dit is wanneer je geld steeds minder waard wordt. Je kan misschien dit jaar voor 1 euro een ijsje kopen, maar over 1 jaar is dat ijsje misschien wel 1,10 euro. Dit zou wat overdreven zijn aangezien de stijging hier 10% is. Maar gemiddeld gezien is de inflatie in Nederland zo'n 2% per jaar. Dus het geld wat je spaart, daalt over de lange termijn in waarde.
Met beleggen laat je je vermogen meegroeien met de beurs. Het gemiddelde rendement wat er jaarlijks wordt behaald op de markt is zo'n 7%. Met de inflatie meegerekend komt het gemiddelde rendement uit op zo'n 5%. Dit lijkt niet veel maar op de lange termijn heeft dit vele voordelen. Voor mensen die hun vermogen willen laten groeien is de keuze tussen sparen of beleggen dan ook snel gemaakt.
Je kan eigenlijk het best zo vroeg mogelijk beginnen met beleggen. Waarom is dit? Ooit gehoord van rente op rente? Stel je belegd 100 euro en je behaald 10% rendement. Dan zit je daarna dus op een bedrag van 110 euro. Stel je behaald het volgende jaar weer een rendement van 10% dan heb je dus 10% van de 110 rente behaald. Na jaren wordt dit bedrag steeds groter.
Albert Einstein noemde rente op rente dan ook het zevende wereldwonder. Dus wat ga je doen: sparen of beleggen?
Hoe begin je met beleggen?
Het is heel simpel. Maak een account aan bij bijvoorbeeld DEGIRO. Dit platform is dit jaar uitgeroepen tot beste online broker. Het aanmaken van een account duurt vaak wel een paar dagen omdat de medewerkers van DEGIRO, de gegevens goed willen controleren. Je moet als klant van een online broker namelijk minimaal 18 jaar zijn en dus moet je je ook laten identificeren.
Tegenwoordig willen steeds meer mensen beleggen, vooral in deze onzekere tijden willen steeds meer mensen op een geschikt moment instappen op de beurs. Door de drukte lopen de wachttijden bij brokers dan ook vaak flink op. Maar dit is gelukkig al grotendeels voorbij.
Nadat je gegevens zijn goedgekeurd kan het echte werk beginnen. Je moet allereerst goed onderzoek doen over beleggen en de verschillende risico's die het met zich mee brengt. Ook moet je het platform goed kunnen begrijpen.
Beleggen met veel of weinig risico
Nu ga je onderzoeken welke aandelen het beste bij je passen. Ben je jong en ben je bereid veel risico te nemen voor een hogere winst marge, dan kan je kiezen voor losse groeiaandelen. Deze aandelen kunnen je heel veel opleveren maar ze kunnen ook fors dalen. Maar dit is dan ook het risico wat beleggen met zich meebrengt.
Als je wat meer zekerheid wil en echt voor de lange termijn investeert kan je kiezen voor een ETF. Dit staat voor Exchange Traded Funds. Het is dus een fonds die verschillende grote bedrijven vertegenwoordigd, je hoeft nu niet alle bedrijven los te kopen maar een als je een ETF koopt dan koop je gelijk meerdere bedrijven tegelijkertijd. Hierdoor heb je meer spreiding en loop je dus ook minder risico.
Met dit soort handige technieken kan je je kapitaal redelijk makkelijk laten groeien. De keuze tussen sparen of beleggen is dan ook voor veel mensen een makkelijke keuze. Veel van hen hebben op tijd ingezien wat de verschillen zijn tussen sparen of beleggen. En wat de grote voordelen van beleggen met zich meebrengen.

Doe je onderzoek!
Als je toch kiest voor losse individuele aandelen moet je eerst goed onderzoek naar het bedrijf hebben gedaan voordat je investeert. Tuurlijk zijn er mensen die aandelen kopen wanneer er een zeer positief gerucht speelt binnen een bedrijf. Dit noem je een hype.
Tijdens een hype kan een aandeel met wel tien tot honderden procenten omhoog gaan. Een bekend motto onder dit soort beleggers is dan ook: 'Buy the rumor sell the news'. Dit betekent dat mensen instappen wanneer er over bepaald groot nieuws binnen een bedrijf wordt gespeculeerd. Ze verkopen hun aandeel vervolgens weer nadat het grote nieuws naar buiten is gekomen.
Maar investeren doe je eigenlijk altijd voor de lange termijn. En als je de juiste keuzes maakt en genoeg onderzoek doet, kan er eigenlijk weinig fout gaan. Dus als je nu zou moeten kiezen tussen sparen of beleggen, denk nog maar een keer goed na.
Maar hoe doe je onderzoek?
Onderzoek kan je doen op verschillende manieren. Je kan kijken naar de inkomsten en uitgaven van een bedrijf, maar ook naar de schulden van het bedrijf. Ook kan je kijken naar de koers van het aandeel van het bedrijf. Deze lijn kan je analyseren en vanuit daaruit kan je keuzes maken.
Neem bijvoorbeeld een bedrijf als Facebook. Facebook is een van de grootste tech bedrijven van de wereld en behaald ieder jaar een mooie omzet. Door de corona crisis is het aandeel alleen flink omlaag gegaan. Maar Facebook is een platform waarbij geen menselijk contact nodig is. Je zou dan kunnen denken bij jezelf: zal deze koers de aankomende jaren omhoog gaan?
Nadat corona een wereldwijd probleem werd, zag je dat bedrijven zoals Facebook eerst ver naar beneden daalde maar al kort daarna begonnen aan een sterke comeback. Veel van deze bedrijven bevinden zich op dit moment juist alweer op hun hoogste punt ooit. Dus als je op tijd was ingestapt had je goed kunnen profiteren van deze flinke daling.
Maar je kan echter nooit de markt verslaan. Het perfecte moment om een aandeel te kopen bestaat simpel weg gewoon niet. Als je echt in een bedrijf geloofd en je hebt goed onderzoek gedaan of je vertrouwd een ETF die je wilt gaan kopen, is de belangrijkste tip, gewoon doen!
Kijk informatieve Youtube filmpjes!
Waar wacht je nog op? Begin gewoon en ga je verdiepen in de wereld van het beleggen. Op Youtube staan hele duidelijke filmpjes over hoe je moet beginnen met beleggen en over de vraag: 'Moet je sparen of beleggen?'.
Je hebt twee kanalen die het populairst zijn in Nederland. Dit zijn de kanalen: 'Een passief inkomen' en 'Langzaamrijker'. Een passief inkomen wordt gerund door Ruud. Ruud is een ervaren belegger die duidelijke uitleggen geeft over praktische zaken wat betreft het concept sparen of beleggen zoals: Hoe koop je een aandeel? Hoe doe je onderzoek? Wat zijn interessante aandelen? Wat zijn de verschillen tussen sparen en beleggen? Het kanaal is het afgelopen jaar ontzettend gegroeid. En dit voor een goede reden. De informatie over onder andere de vraag: Sparen of beleggen? is makkelijk te begrijpen en erg waardevol. Zeker een kijkje waard dus!
Het kanaal Langzaamrijker is van Tim. Tim heeft ook al jaren ervaring met beleggen. Zijn doel is om beleggen zo simpel mogelijk te houden, zijn motto is dan ook: 'Hier houden we beleggen en persoonlijke financiën simpel'. Tim maakt net als Ruud hele duidelijke video's over beleggen en wederom het vraagstuk: 'Sparen of beleggen'. Omdat Tim het simpel houdt, begrijp je alles heel snel. Dus ik zou zeker even gaan kijken op Youtube.
Waarom kiezen meer mensen voor sparen dan beleggen?
Er zitten zoveel voordelen verbonden aan het beleggen dat het zonde is om die voordelen niet op te zoeken en te begrijpen. Maar als er zoveel voordelen zijn, waarom belegd dan niet iedereen?
Het antwoord daarop is: kennis en mindset! Heel veel mensen beschikken of willen niet beschikken over de kennis die je nodig hebt om te kunnen en willen beleggen. Veel mensen zijn al snel bang of hebben al te snel een vooroordeel. Veel mensen zeggen daarom ook vaak: 'Dat beleggen is niks voor mij, want het gaat mij toch niet lukken' of 'Beleggen is alleen voor de rijken'. Dit is een probleem met de mindset van mensen.
Mensen zijn vaak bang voor geld en als ze dan moeten kiezen tussen sparen of beleggen, kiezen ze bijna altijd om hun geld alleen maar te sparen. Sparen kan natuurlijk altijd. Je kan makkelijk een spaarrekening aanmaken en daar maandelijks een bedrag op laten storten.
Sparen is ook helemaal niet erg. Het is dan ook niet verstandig om al je inkomsten te investeren. Het is verstandig om altijd een buffer te hebben waar je op terug kan vallen. Sparen kan voor dat soort dingen juist erg handig zijn. Aan sparen zitten natuurlijk ook veel minder risico's verbonden.
Beleggen is een vorm van passieve inkomsten
Toch wil je een bron van passief inkomen hebben. Een passief inkomen is eigenlijk een manier van geld verdienen zonder dat je fysiek aanwezig hoeft te zijn om een bepaalde dienst te verlenen. Beleggen is ook een vorm van het creëren van een passief inkomen.
Met beleggen wordt je dus eigenlijk rijker terwijl je slaapt. Sparen of beleggen zijn twee hele verschillende dingen en sparen of beleggen staan dan dus ook los van elkaar.
Beleggen kan je op een lange termijn erg rijk maken. Je moet hier veel geduld voor hebben en niet je emotie de baas laten zijn. Want als je op emotie reageert in de markt kan dit grote gevolgen hebben op je kapitaal. Stel je aandelen gaan een keer flink naar beneden, je ziet de rode cijfers en je denkt: 'Ik moet het nu verkopen voordat het nog meer naar beneden gaat' zit je al goed fout.
Een paar dagen of zelfs maanden in de rode cijfers zitten is helemaal niet erg als je je focus legt op de aankomende 10, 20 of zelfs 30 jaar. Een rode dag of maand hier en daar is dus helemaal niet erg en dit hoort er ook gewoon bij.
Is het niet dat mensen dan toch de foute keuze maken tussen sparen of beleggen? Want waarom zou je willen dat je geld minder waard wordt?
Sparen of beleggen? Begin met beleggen!
Na het lezen van mijn blogartikel over "sparen of beleggen" weet je dat het slim kan zijn om te beleggen. Ik kan me goed voorstellen dat je nu ook wilt beginnen met beleggen.
Voor meer informatie en het starten met beleggen raad ik je aan om de "Iron Condor methode" van Joost van der Laan te bekijken. Hierin word je namelijk stap voor stap uitgelegd hoe je winstgevend kunt beleggen met een unieke methode.
Met de beste indexen, de beste brokers en de beste tactieken voor openen en sluiten van je posities wordt het beleggen erg laagdrempelig voor je gemaakt.
Via de onderstaande knop kun je meer lezen over deze bijzondere methode.
Video over het dilemma: sparen of beleggen
In de onderstaande video legt econoom Mathijs Bouman uit of je beter kunt sparen of beleggen om je geld te laten renderen. Samengevat kun je op korte termijn beter sparen en op lange termijn beter beleggen (door de risico's die gepaard gaan met beleggen).
Voor de laatste keer, wat kies je als je zou moeten kiezen: sparen of beleggen? Laat het me weten in de reacties hieronder!
Reactie plaatsen
Reacties